Nagyvilág

Besült az észak-koreaiak rakétája

Kim Ir Szen születésnapja alkalmából hajtottak végre sikertelen kísérletet.

Újabb rakétakísérletet próbált végrehajtani Észak-Korea pénteken egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával. A rakétát a keleti partvidékről lőtték volna ki a Japán-tengerbe, Kim Ir Szen születésnapján, de hírügynökségi jelentés szerint kudarcba fulladt az indítás.

Négy évvel ezelőtt szintén a születésnap alkalmából nagy hatótávolságú rakétával hajtottak végre kísérletet, ami ugyancsak sikertelen volt. A mostani esetről nincsenek részletesebb információk, nem tudni, hogy a rakéta egyáltalán levegőbe emelkedett-e.

A dél-koreai hírügynökség szerint egy 3000 kilométeres hatótávolságú Musudan rakétával hajtották végre a kísérletet. Szöuli kormányforrások szerint már előző nap ismert volt, hogy Észak-Korea egy vagy két ilyen rakétát indítóállásba helyezett keleti partvidékén.

A Musudant először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még sikerrel. Az országnak feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája van, amellyel elérhetnék Japán bármely pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a pénteki indítás nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára, de a Pentagon közleményben szólította fel Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a feszültség szításától, és tegyen konkrét lépéseket nemzetközi kötelezettségei teljesítésére. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik