Nagyvilág

Orbánt még ott is ismerik, ahová Ön csak saját felelősségére utazhat   

A Kongói Köztársaságban még tiszteletbeli konzulunk sincs.

A Heti Válasz munkatársa írta meg kongói élményeit. Kampánynézőbe ment.

Á, Magyarországról jött! President Orban, nemde?

Ezt mondta az újságíró mellett ülő ember a kinshasai iránytaxiban. Még egyszer. Kinshasában, ahol több mint hétmillió ember él. Noha Orbán Viktor nem elnök, tény, hogy a magyar kormányfő nevét ismeri egy iránytaxizó kongói átlagember.

Ez azonban egy másik történet, hiszen a Heti Válasz ezúttal nem a Kongói Demokratikus Köztársaság, hanem a szintén kaotikus Kongói Köztársaság kampányából ad ízelítőt. Ott egyébként Sassou elnök hívei igen magabiztosak voltak.

Nyerni fogunk. Sőt: ezúttal csalás nélkül nyerünk!

A Heti Válasz újságírója szerint a kormány tényleg biztosra ment. A választás napján leállította a mobil- és internethálózatot, az autóközlekedést, majd bejelentette, hogy Denis Sassou Nguesso ismét, a szavazatok 60 százalékával, nyert.

A néhány ellenzékit, aki csalást kiáltva tüntetni kezdett, megszórta könnygázzal.

A riport a legfrissebb Heti Válaszban. Emlékeztetőül. Denis Sassou Nguesso tavaly alkotmányt módosított, hogy még egyszer indulhasson a választáson. Az ellenzéki jelöltet támogató úgynevezett nindzsa milícia tagjai a minap már kormányzati irodákra támadtak, de vannak egyéb veszélyek is.

A Kongói Köztársaság olyan hely, ahova mindenki saját felelősségére utazhat. Az országban nincs sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. A legközelebbi magyar nagykövetség Pretoriában van – írja honlapján a Konzuli Szolgálat, amely az országot a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” közé sorolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik