Nagyvilág

Ilyen, amikor orosz vadászgépek fenyegetnek egy amerikai hadihajót

A hét elején rémisztgették az amerikai hadihajót az orosz repülők a Balti-tengeren. Végre van az esetről videó is.

Más lapok mellett a Washington Post is leközölte azt a videót, amit a USS Donald Cook amerikai romboló fedélzetén készítettek a matrózok arról, ahogy orosz vadászgépek hozzák rájuk a frászt. Az amerikaiak szerdán jelentették, hogy a Balti-tengeren, semleges vizeken járőröző hajójuk felett repkedtek ijesztgetési szándékkal orosz harci repülők.

A videón látható, hogy az orosz gépek annyira közel repültek el nagy sebességgel a hajóhoz, amennyire még épphogy biztonságos. Az amerikai haderő európai parancsnoksága közölte, kételkednek abban, hogy biztonságos és profi lépés volt ez az oroszok részéről. Hozzátették, az ilyen incidensek csak eszkalálják a feszültséget, ráadásul egy elszámolás vagy baleset miatt meg is halhat valaki egy ilyen esetben. A történteket kivizsgálják és diplomáciai csatornákon keresztül az orosz félnek is jelezték.

A haditengerészeti műveletekért felelős John Richardson admirális egyébként a Facebookon dicsérte meg a Cook matrózait, akik hidegvérrel vették tudomásul az orosz erőfitogtatást. Először amúgy április 11-én tapasztaltak ilyesmit, miközben egy lengyel helikopterrel a fedélzeti leszállást gyakorolták. Az orosz Szu-24-esek távozásáig fel is függesztették a gyakorlatot.

Másnap bedurvultak az oroszok: egy KA-27 Helix helikopter hét kört írt le a hadihajó körül alacsony magasságban, majd jöttek a Szuk, és 11-szer repültek el nagyon közel a hajóhoz. Hiába figyelmeztették őket angolul és oroszul. A Cook hajóval nem jó ujjat húzni pedig: rakétaindítókkal, tengeralattjáró-elhárító és Tomahawk rakétákkal is fel van szerelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik