Nagyvilág

Új szakaszba lépett az Iszlám Állam elleni harc

A dzsihádisták meggyengítése után a terrorszervezet felszámolása a következő lépés.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes nemzetközi koalíció sikeresen zárta az Iszlám Állam elleni harc első szakaszát Irakban és Szíriában – közölte Steve Warren ezredes, a koalíció szóvivője.

Az első szakasz a dzsihádisták meggyengítésére irányult, a következő a terrorszervezet felszámolását célozza – árulta el Warren. A harmadik szakasz már annak biztosítása lesz, hogy az Iszlám Állam megsemmisítő vereséget szenved, és a helyi fegyveres erők is fel tudnak lépni az esetleg újra felbukkanó dzsihádistákkal szemben.

Warren elmondta, hogy az Iszlám Állam, bár képes összetett támadásokat végrehajtani, az utóbbi egy évben már nem tudott megtartani kulcsfontosságú területeket. A koalíció rendre csapást mért a szervezet vezetőire, utánpótlási útvonalaira, harcosaira, ipari területeire és pénzügyi forrásaira.

Az amerikai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: az Iszlám Államnak még soha nem volt ennyire kevés embere. A koalíció tevékenységének köszönhetően a dzsihádisták iraki területeik 40, szíriai területeik 10 százalékát vesztették el az utóbbi egy évben. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik