Nagyvilág

Róma Brüsszelnél tiltakozik az osztrák határintézkedések ellen

Az olasz kormány két tagja, Paolo Gentiloni külügyminiszter és Angelino Alfano belügyminiszter a brüsszeli Európai Bizottságnál tiltakozott szerdán az ellen, hogy Ausztria visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón. A tárcavezetők Dimitrisz Avramopulosznak, a bizottság belügyekért és migrációs politikáért felelős biztosának címzett közös levelükben Bécs kerítésépítési tervei ellen emeltek szót.

A két olasz kormánytag a bizottság azonnali beavatkozását követelte “az Európai Unió alapvető értékeinek védelme” érdekében. Gentiloni és Alfano szerint Brüsszelnek azonnal meg kell győződnie arról, hogy Bécs tervezett lépései összhangban vannak-e az uniós joggal, ugyanis Ausztria eddig nem mutatott be olyan dokumentumot, amely indokolná a döntést, és az Olaszország felől érkező migránsok számának növekedését mutatná területén. Az osztrák belügyminiszter azonban arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer menekült érkezik majd a Földközi-tenger felől Olaszországba, ahonnan a Brenner-hágón át folytathatják útjukat Ausztriába és más nyugat-európai országokba.

Hivatalos adatok szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az év eleje óta több migráns érkezett Ausztriából Olaszországba, mint fordítva. Míg január 1. és április 10. között az olasz hatóságok 674 menedékkeresőt küldtek vissza Ausztriába, addig az osztrák fél csupán 179 migránst szállított vissza Olaszországba.

Róma indokolatlannak tartja az osztrák határzárat, mert 2014 óta a két ország rendőrségei szorosan együttműködnek egymással, aminek keretében a határhoz közeli települések utcáin és a határon áthaladó vasúti szerelvényeken közösen járőröznek és igazoltatják a gyanús személyeket.

Kedd este Matteo Renzi olasz kormányfő felszólította Ausztriát, hogy tartsa tiszteletben az uniós jogszabályokat, és az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki a Brenner-hágón építendő határkerítésről szóló sajtóhírek miatt. Natasha Bertaud bizottsági szóvivő hangsúlyozta: a hágó kulcsfontosságú az Európai Unión belüli szabad mozgás biztosításában, és rámutatott, hogy a schengeni határokon ideiglenesen életbe léptetett szigorított ellenőrzésekre csak szükséghelyzetben, az arányosság elvének szem előtt tartásával van lehetőség.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik