Nagyvilág

Felszámolná a francia kormány a gettósodást

A kilátástalanságban és a diszkriminációban látják a fiatalok radikalizálódásának okát.

Programot hirdetett a francia kormány a városi gettósodás, és az egyenlőtlenségek felszámolására. A törvénytervezet mindenekelőtt a diszkrimináció ellen fellépő szervezeteket támogatná azokban az elővárosokban, melyekkel kapcsolatban felmerült, hogy a fiatalok radikalizálódásának színterei.

A tavaly januári párizsi merényletek után a leszakadó külvárosi lakótelepeken élő fiatalok egy része nem volt hajlandó részt venni a megemlékezéseken, sőt, a terrorizmust dicsőítő eseményekre is sor került. Manuel Valls miniszterelnök akkor intézkedéseket helyezett kilátásba a gettósodott városrészek felszámolására.

A kormány célja, hogy a fiatalokat egyesületi tevékenységekbe, önkéntes programokba, polgári szolgálatba vonják be, valamint a fiataloknak közmunkát biztosítsanak közintézményeknél, egyesületeknél, amiért havi 573 eurós fizetést kapnak. Odafigyelnének arra, hogy a szociális lakások ne a városok egy-egy kerületében összpontosuljanak, hanem kiegyenlítetten épüljenek az ország teljes területén.

A program előtérbe helyezi a francia nyelv ismeretének fejlesztését, ugyanakkor szigorítja a rasszizmus és diszkrimináció elleni szankciókat.

A várospolitikai, ifjúsági és sportügyi államtitkár március végén arról beszélt, hogy Franciaország-szerte legalább száz olyan negyed lehet, mint a hírhedt brüsszeli Molenbeek, ahonnan a párizsi és brüsszeli merényletek több elkövetője is származik. Patrick Kanner szerint ezekben a negyedekben közös a szegénység és munkanélküliség nagy mértéke, az etnikai közösségek erős szerveződése, a feketegazdaságra épülő maffiarendszer és a közszolgáltatások hiánya. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik