Nagyvilág

Újoncokat öltek Afganisztánban

Legalább tucatnyi újonc katona halt meg, 38 pedig megsebesült az autóbuszukat ért merényletben.

A dzsalalábádi kórház vezetője szerint 12 holttestet szállítottak az egészségügyi intézménybe. További 38 ember megsebesült, többségük kritikus állapotban van – tette hozzá. Az afgán hadsereg szóvivője szerint viszont 26-an sebesültek meg.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma még tovább növekedhet.

Előzetes értesülések szerint egy öngyilkos merénylő motorral hajtott neki a busznak, és működésbe hozta a magával vitt pokolgépet – mondta Ahmad Ali Hazrat, Nangarhar tartomány tanácsának vezetője. A rendőrség úgy tudja: az öngyilkos merénylő egy háromkerekű motoron vette célba a katonákat, akik Kabulba tartottak kiképzésre.

Ugyancsak hétfőn ismeretlen merénylők pokolgépes támadást hajtottak végre az oktatási minisztérium dolgozóit szállító egyik busz ellen az afgán fővárosban, Kabulban. Ketten életüket vesztették és tízen megsebesültek. A rendőrség szerint a busz vagy egy távirányítással működésbe hozott aknára futott, vagy pedig pokolgépet erősíthettek rá és az robbant fel.

Eddig egy csoport sem vállalta a felelősséget a támadásért, ugyanakkor Dzsalalábádban gyakoriak a merényletek, mivel számos kormányellenes felkelő csoport tevékenykedik a Pakisztánnal határos tartományban, köztük a tálib felkelők is. A tálibok szóvivője viszont a nap folyamán bejelentette: az iszlamistáknak nincs tudomásuk egyik merényletről sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik