Nagyvilág

Merényletektől tartanak Törökországban

Turisták elleni merényletek “súlyos veszélyére” figyelmeztette az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége szombaton a Törökországban tartózkodó amerikai állampolgárokat.

“Az Egyesült Államok törökországi nagykövetsége tájékoztatja az amerikai állampolgárokat, hogy hiteles (terrorista) fenyegetések vannak idegenforgalmi övezetek, mindenekelőtt isztambuli és antalyai közterületek és kikötők ellen” – áll a diplomáciai képviselet honlapjára feltett üzenetben.

Előzőleg az izraeli nemzetbiztonsági tanács terrorellenes hivatala két héten belül már másodszor javasolta az izraeli állampolgároknak, hogy a lehető legrövidebb időn belül hagyják el Törökországot, mert az egész ország veszélyes várható terrorcselekmények miatt.

A figyelmeztetésről a 9-es csatorna nevű izraeli tévé számolt be szombaton.

Ankarában idén két, autóbombás terrortámadásban összesen 65 ember halt meg. Az öngyilkos merényletek elkövetőjeként a PKK-hoz köthető, Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport jelentkezett.

Isztambulban idén ugyancsak két robbantásos merényletet hajtottak már végre, összesen 16 külföldi látogató életét kioltva. Januárban tizenkét német turistával végzett egy pokolgép a metropolisz történelmi negyedében, a múlt hónapban pedig a város egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton végrehajtott merényletben három izraeli és egy iráni vesztette életét. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam szervezete vállalta magára.

Izrael március 28-án módosította Törökország biztonsági besorolását. A miniszterelnökség közvetlen felügyelete alatt álló terrorellenes hivatal az alapfokú, konkrét fenyegetést jelző 3-asról a magas fokú, konkrét fenyegetést jelentő 2-es szintre szigorította az utazási figyelmeztetést. “A terrorizmus törökországi infrastruktúrája további támadásokat készít elő idegenforgalmi célpontok, többek között izraeli turisták ellen” – áll a közleményben.

Isztambul belvárosából példátlan szintű biztonsági intézkedésekről érkeznek jelentések. Idegen külképviseletek előtt a különleges erők fegyveresei állomásoznak, a városközpontban lévő Taksim térre riasztott rendőrök pedig szombaton felrobbantottak egy gazdátlan táskát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik