Nagyvilág

Kifütyülték Bill Clintont

Nem hagyták szóhoz jutni egy philadelphiai kampányrendezvényen.

A korábbi elnök ezúttal is felesége, a demokraták soraiból pályázó Hillary Clinton mellett kampányolt, és – mint az utóbbi időben már nem is egyszer – tüntetők fogadták. A protestálók haragját a Bill Clinton által még 1994-ben bevezetett büntető-törvénykönyvi reform szította fel, úgy vélték ugyanis, hogy a reform az afroamerikai közösséget sújtja.

A tüntetők a Fekete élet számít nevű civil szerveződés hívei, aktivistái voltak. A szervezet 2015-ben alakult, miután egy fekete fiatalembert Baltimore városában őrizetbe vettek a rendőrök, majd a rabomobilban tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, s kórházba szállítás után meghalt. A Fekete élet számít mozgalom azóta a fekete bőrű amerikaiakkal szembeni rendőri túlkapások ellen lép fel, szerte az Egyesült Államokban.

Bill Clinton alig lépett a pódiumra, amikor a mozgalom tagjai – akik táblákkal és zászlókkal érkeztek a nagygyűlés helyszínére – fütyülni és tapsolni kezdtek. Több mint tíz perc is eltelt, mire szóhoz jutott, a tüntetők azt skandálták: “Clinton törvénye tönkretette a fekete közösségeket!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik