Nagyvilág

Az al-Kaida gyilkolta meg a bangladesi bloggert

Al-kaida (al-kaida, )
Al-kaida (al-kaida, )

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ága vállalta a felelősséget a héten meggyilkolt bangladesi, liberális felfogású blogger haláláért – közölte pénteken az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ.

Az al-Kaida indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) a Facebook közösségi oldalon vállalta a merényletért a felelősséget. A dzsihadisták közleménye szerint a szervezetük tagjai gyilkolták meg Nazimuddin Szamadot, bosszúból, amiért káromolta Allahot, Mohamed prófétát és az iszlám vallást. A rendőrség tájékoztatása szerint legalább három, motoron érkező férfi szerdán éjszaka bozótvágó késekkel hadonászva támadta meg a 28 éves diákot, majd agyonlőtték.

Több bloggert megöltek

A gyilkosság illeszkedik azoknak a támadásoknak a sorába, amelyeket tavaly követtek el világi beállítottságú bloggerek ellen. Tavaly öt blogíró esett gyilkosság áldozatául.

Korábbi értesülések szerint a szókimondó és ateista Nazimuddin Szamadot azért támadhatták meg, mert támogatta azt a 2013-ban kezdődött mozgalmat, amely halálbüntetést követel az ország 1971-es függetlenségi háborúja idején elkövetett háborús bűnök bangladesi tetteseire.

Azért hajtottuk végre a műveletet, hogy megleckéztessük az ország istenkáromlóit, akik mérgezett nyelveikkel folyamatosan káromolják Allahot, az iszlám vallást ás a prófétát

– derül ki az iszlamisták közleményéből, amelyet a SITE szerint bengáli és angol nyelven is közzétettek.

Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője egy 2014-ben az interneten közzétett videóban jelentette be az AQIS létrehozását. A videón Zavahíri arról beszélt, hogy a csoport terjeszteni fogja az iszlám uralmát, és “felvonja a dzsihád zászlaját” szerte a szubkontinensen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik