Nagyvilág

Ausztriában öt évre ítéltek egy rongáló nácit

Öt év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit szélsőjobboldali indíttatásból elkövetett rongálás miatt pénteken az ausztriai Salzburgban. Az ügyészség azzal vádolta a 40 éves férfit, hogy 53 alkalommal követett el nemzetiszocialista indíttatású rongálást. Az esetek 2013 júliusa és 2015 júniusa között történtek, a rongálások okozta károk értéke összesen 90 ezer euró (mintegy 28 millió forint).

Az esküdtszék az esetek többségében bizonyítottnak találta a nemzetiszocialista indíttatást, néhány tettét azonban “átlagos” rongálásnak minősítette. A bírónő a viszonylag enyhe büntetést azzal indokolta, hogy a férfi részletes beismerő vallomást tett.

Beismerte, frusztrált volt

A férfi egyebek mellett megrongálta a nemzetiszocializmus áldozatainak salzburgi emlékművét, és öt alkalommal fekete festékkel fújta le a salzburgi köztemetőben található antifasiszta ellenállási emlékművet. A vád szerint a férfi a holokauszt áldozatainak emléket állító “botlatókövekből” tízet rongált meg, iskolák és diákszállások falaira, a szociáldemokraták és a Zöldek pártjának épületeire valamint irodáinak oldalára rajzolt náci szimbólumokat, továbbá betörte a menekültek integrációjával foglalkozó állami alapítvány épületének ablakát. Az ügyész szerint a férfi határozott náci érzülettel bír.

A hajléktalanként élő férfi beismerte tetteit, amelyeket védője szerint frusztrációból követett el, mert “dühös volt az államra és a városra egyaránt”. A férfi elfogadta az ítéletet, amely nem jogerős. Az ügyészség fellebbezést jelentett be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik