Külföld

Olaszul kell beszélniük a muzulmánoknak az imahelyeken

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 08:26

Az olasz nyelv kötelező használatát rendelték el az északkelet-olaszországi Veneto tartományban levő muzulmán imahelyeken. A tartományi testület harminc igen, nyolc nem szavazattal, egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy az ott élő muzulmánoknak olaszul kell beszélniük az általuk vallási célra használt helyszíneken.

A rendelkezés szerint kötelező az olasz nyelv használata “minden tevékenység során, amely nem szorosan vonatkozik a rituáléra”. Az ima szólhat arabul, de a muzulmán vallási közösséget vezető imámok beszédeinek olaszul kell elhangoznia.

A rendelet azt is előírja, hogy Veneto lakosai népszavazással döntsenek mecsetek esetleges építéséről. A rendeletről a tartomány testületében a  jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselői igennel szavaztak, a balközép Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nemet mondott.

A PD és az M5S alkotmányellenesnek nevezte a testületi határozatot.

Veszélyes történelmi korszakban élünk, a terrorizmus fenyegetése közepette, ezért nem lehet megengedni, hogy bárhol ellenőrzés nélkül imahelyek jöjjenek létre, és számunkra érthetetlen nyelven szóljanak a prédikációk

– mondta Elena Donazzan, a Forza Italia politikusa, a tartomány oktatási tanácsosa.

A majdnem ötmilliós Veneto tartományban 166 ezerre teszik a muzulmánok számát, egyharmaduk Marokkóból származik. Veneto nem az első olaszországi tartomány, amely korlátozásokat vezetett be a muzulmánok istentiszteleti helyeivel kapcsolatban. Lombardia tavaly februárban léptetett életbe szigorú szabályozásokat a mecsetek építését illetően.

A tartomány székhelyén, Milánóban és környékén él a legnépesebb, több mint fél milliósra becsült olaszországi muzulmán közösség. A lombardiai szabályozásokat az alkotmánybíróság idén februárban alkotmányellenesnek minősítette.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Olaszország területén 1205 “muzulmán központ” működik: négy mecset, 343 muzulmán kulturális központ, a többi pedig úgynevezett muzulmán imahely, amelyeknek nagy része üzlethelyiségekben, garázsokból kialakított imahelyeken, pincékben található. Rómában 1995-ben avatták fel Európa legnagyobb mecsetét.

Olaszországban másfél millió a muzulmánok száma, több mint kilencven százalékuk Olaszországban letelepedett bevándorló.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.