Nagyvilág

Offshore-botrány: független pénzügyi vizsgálóbizottságot hoz létre Panama

Panamai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre a panamai kormány, jelentette be szerdán Juan Carlos Varela elnök.

A panamai kormány a külügyminisztérium felügyelete alatt hozza létre a bizottságot, amelynek feladata az ország pénzügyi gyakorlatainak értékelése lesz, illetve az, hogy intézkedéseket javasoljon. Az elnök közölte, a bizottság munkájának eredményeit megosztják a világ többi országával, hogy átláthatóbbá tegyék Panama jogi és pénzügyi rendszerét.

A döntés előzménye, hogy hatalmas információtömeg került nyilvánosságra vasárnap volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát.

Angel Gurría, az OECD főtitkára kedden kijelentette: Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések “utolsó nagy kerékkötője”, a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása. Hozzátette: rendkívül szokatlan, hogy Panama nem hajlandó részt venni a pénzügyi információk automatikus államközi cseréjéről kötött egyezmény révén formálódó együttműködésben, és a Mossack Fonseca körüli ügyek azt mutatják, hogy ez a tartózkodás korántsem véletlen. A botrány azonban esélyt adhat arra, hogy a közép-amerikai ország változtasson hozzáállásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik