Nagyvilág

Nincs elég szakértő, akadozik a görög-török visszatoloncolás

menekultek-gorogorszagban(210x140).jpg (Array)
menekultek-gorogorszagban(210x140).jpg (Array)

Az uniós tagországok által felajánlott menekültügyi és más szakértők késedelme miatt lassú a migránsok Görögországból Törökországba való visszatoloncolásának folyamata – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Horváth Dániel szerint Görögország joggal hivatkozik a technikai nehézségekre, hiszen a görögöknek nincsen kapacitásuk még arra sem, hogy szétválasszák a menekültügyi eljárást igénylőket a visszatoloncolhatóktól. Az uniós tagországok által felajánlott, menekültügyi szakértők, tolmácsok, bírák alkotta küldöttségek közül sok még kiküldésre vár, pedig éppen ők gyorsíthatnák fel a folyamatot. Közben naponta legalább annyi migránst kellene visszaküldeni Törökországba, mint amennyien onnan Görögországba érkeznek ahhoz, hogy a rendszert stabilizálni lehessen – összegzett.

Nem osztja Maiziere hurráoptimizmusát

A szakértőt arról is kérdezték, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden azt mondta: a Törökországgal kötött uniós megegyezéshez hasonló menekültügyi egyezményre van szükség Észak-Afrikával is.

Horváth Dániel szerint ez a nyilatkozat “egyfajta hurráoptimizmust jelez”, amely a német belügyminiszteren kívül más európai vezetőket is elfogott a visszatoloncolások elindultával. Felidézte, hogy novemberben, amikor az Afrikai Unió és az Európai Unió állam- és kormányfői találkoztak Vallettában, már felmerült ez az elképzelés.

Én úgy gondolom, hogy ez se nem időszerű, se nem reális jelenleg

– közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik