Nagyvilág

Maffiavezér fia miatt áll szőnyeg szélére az olasz köztévé elnöke

Sokan úgy látják, hogy a RAI beszennyezte a kezét a maffia áldozatainak vérével, miután meghívták a Cosa Nostra egykori főnökének gyermekét.

Soron kívül meghallgatásra idézte az olasz parlament maffiaellenes bizottsága a közszolgálati televízió elnökét, mert a RAI népszerű politikai-társadalmi talkshow-jába meghívták a Cosa Nostra egykori főnökének fiát.

A maffiavezért, Toto Riinát 1993-ban tartóztatták le, azóta életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Fia, a 39 éves Giuseppe Salvatore Riina maga is nyolc évet töltött rács mögött maffiabűncselekmények miatt, most Padovában él, feltételes szabadlábon.

Az interjúban Giuseppe Salvatore Riina arról beszélt, hogy nagyon szereti apját és családját, de a maffia és állam közötti harc minden áldozatát egyformán tiszteli. Felidézte, hogyan nézte apjával együtt a tévében 1992-ben a Giovanne Falcone szicíliai ügyész meggyilkolásáról szóló beszámolókat.

Maria Falcone, a meggyilkolt ügyész testvére hihetetlennek nevezte, hogy Riina fia a köztévében egy műsor legfőbb vendége lehetett. Pietro Grasso volt szicíliai ügyész pedig úgy vélte: a köztévé beszennyezte kezét a maffia áldozatainak vérével. A RAI újságíró szakszervezetei is elítélték Riina szerepeltetését.

Rosy Bindi, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának elnöke azt mondta: a műsor a maffiaellenes harcot tagadta meg.

Csütörtökön megjelent Giuseppe Salvatore Riina könyve is, de Szicíliában számos könyvesbolt kiírta a kirakatába, hogy ők nem árusítják azt. A Feltrinelli kiadó hivatalosan is közölte: egyik könyvesboltjában sem mutathatják be a kötetet.

Giuseppe Salvatore Riina egyébként „idegenvezetőként” is tevékenykedett: a Palermóba érkező külföldi turistáknak beszélt a helyi maffia történetéről, és hírhedt helyszíneket mutatott meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik