Nagyvilág

Nyomoznak a törökök az 50 millió kiszivárgott személyes adat miatt

Az ankarai ügyészség nyomozást indított – mondta Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter szerdán. Hozzátette, a jövőben jobban ügyelnek majd az állampolgárok személyes adataira.

Ismeretlen elkövetők 7 gigabájtnyi adatot hoztak nyilvánosságra, és tették letölthetővé bárki számára. Benne szerepelt az érintett török állampolgárok neve, születési dátuma, lakcíme, személyi igazolványszáma.

Állítólag Recep Tayyip Erdogan elnök és elődje, Abdullah Gül, valamint Ahmet Davutoglu miniszterelnök adatai is megtalálhatóak az adatbázisban. A helyi sajtó arra gyanakszik, az ismeretlen hackerek Erdogan politikája ellen akartak tüntetni a kiszivárogtatással.

Az igazságügyi tárca vezetője úgy véli, a választási bizottság rendszerét törhették fel, mert az 50 milliós szám nagyjából megfelel a török választópolgárok számának. Az információkat megjelenítő internetes címen, egy olyan izlandi társaság található, amely kifejezetten az ilyesféle kiszivárogtatásra specializálódott.

Ankara először megpróbálta eltussolni, kisebbíteni a hackertámadás tényét, de Davutoglu miniszterelnök megígérte, „nagyon is komolyan” veszi az ügyet. Később aztán mégis csak viccelődve megjegyezte:

Látom, hogy az én személyes adataimat is felfedték. Elég lett volna, ha megkérdezik tőlem

Az Anonymous nevű hackercsoport decemberben bejelentette, hogy kiberhadviselést kezdett “az Iszlám állam dzsihadista szervezetet támogató” Törökországgal szemben, és a jövőben a török bankok, repülőterek és katonai létesítmények informatikai rendszereit fogja célba venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik