Nagyvilág

Öt ember került rács mögé kekszrablásért

Nem véletlenül loptak egy utánfutónyi kekszet: az elkövetők pontosan tudták, hogy mit akarnak, és azt is, hogyan szerezzék meg. Azt viszont nem lehet tudni, hogy mennyire vették komolyan az ügyet, ítélethirdetés közben ugyanis, az öt gyanúsított egyike felkiáltott:

„Nem kér valaki egy kis kekszet?”

A bírónak nem  tetszett a tréfa, mind az öt férfit letöltendő börtönbüntetésre ítélte, szerepüknek, és múltjuknak megfelelően, 12 és 44 hónap közötti büntetéseket szabott ki rájuk.

Az ügy még 2015 májusában kezdődött, amikor Anthony Edgerton, és Paul Price hamis rendszámtáblákat raktak egy a Network Rail-től (vasúti infrastruktúrát kezelő, brit állami cég) lopott furgonra Cardiffban. Azzal Kentbe mentek, ahol elloptak egy 15 ezer font (közel hatmillió forint) értékű traktort, de csak azért, hogy azzal elköthessenek egy utánfutót, ami kétezer kartonnyi dobozos sörrel volt telepakolva. Az italkészlet összesen 43 ezer fontot (majdnem 17 millió forintot) ért.

fotó: Gwent Police
Kieron Price, Stephen Burrows, Aaron Walsh, Anthony Edgerton és Paul Price (fotó: Gwent Police)

Egy hónappal később, az akkor már öttagú banda Cwmbranba ment, hogy „újabb élelmiszer-szállítmányt, vagy valami hasonló cuccot lopjanak.” Az egyik férfi DHL futárnak adta ki magát, aki azt munkát kapta, hogy vigyen el egy kekszszállítmányt Liverpoolba.

Az árut meg is kapták, ám amikor a telephely kapujában le kellett volna rendezni a papírmunkát, lassítás nélkül elhajtottak. A rendőrség később, egy autópálya pihenőjében megtalálta az utánfutót, de a 20 ezer font (közel nyolcmillió forint) értékű keksz eltűnt. Nem is került elő többé, ahogyan a sör sem. A tetteseket viszont elkapta a rendőrség: mindannyian beismerő vallomást tettek.

A legszigorúbb büntetést a 35 éves Anthony Edgerton kapta, aki beismert négy lopást, azt, hogy lopott árukkal kereskedett, illetve azt is, hogy jogosítvány nélkül vezetett. Ő 44 hónapot kapott.

Öt lopást, és lopott áruk terjesztését ismertbe be a 38 éves Paul Price, amiért 40 hónapot kell rács mögött töltenie.

Saját bevallása szerint, a 25 éves Aaron Walsh négy lopásban volt benne, ezért 16 hónapot kapott.

Egy lopást vallott be a 36 éves Stephen Burrows, és azt, hogy engedély nélkül használt járműben utazott, ő szintén 16 hónapig lesz majd rács mögött.

A 28 éves Kieron Price két lopásért, illetve gépjármű engedély nélkül használt jármű vezetéséért 12 hónapot kapott.

A bíróságon elhangzott, hogy Keiron Price korábban példás életet élt, míg a hadseregben szolgált, de nem önmaga, amióta PTSD (poszttraumás stressz szindróma) miatt le kellett szerelnie. Vele szemben egy másik büntetőeljárást is lezajlott: cannabis birtoklásáért még hat hónapot kapott.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik