Nagyvilág

Kína durván bekeményít Észak-Koreával szemben

kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)
kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)
Korlátozzák a kőszén-importot és a repülőgép-üzemanyag exportját.

Súlyos gazdasági szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen legfontosabb szövetségese, Kína, miután a Kim Dzsong Un vezette rezsim tiltott nukleáris, és ballisztikus rakéta-kísérleteket hajtott végre az elmúlt hónapokban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még márciusban határozott arról, hogy kiterjesztik az Észak-Korea elleni szankciókat, és korlátozzák az ország gazdaságára nézve létfontosságú nyersanyag-kereskedelmet. Ezzel összhangban Kína korlátozza a kőszén-importot, illetve a repülőgép-üzemanyag exportját. Az utóbbi büntetőintézkedés miatt leállhat az észak-koreai állami légitársaság, az Air Koryo működése.

Kína a lépést a múlt heti washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó után hozta meg. Ezen találkozott egymással Hszi Csin-ping kínai elnök és Barack Obama, akik hangsúlyozták, hogy elkötelezettek a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, és ennek érdekében készek együttműködni.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Koreában gyakorlatilag minden lehetséges forrást a tömegpusztító fegyverek fejlesztésére fordítanak. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik