Külföld
Human rights activists and people from Muslim community display a placard depicting US presidential hopeful Donald Trump during a demonstration in New York on December 10, 2015 in solidarity for Syrian and Iraqi refugees. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD / AFP / JEWEL SAMAD

Trump nem ért a külpolitikához, de legalább kitart álláspontja mellett

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 04. 07:28

Az amerikai republikánus pártiak vezető elnökjelölt-aspiránsa vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

Donald Trump New York-i üzletember változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők. A Fox tévé egyik politikai vitaműsorában nyilatkozott erről.

Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak, fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában.

Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta.

Trump ugyanis pár nappal ezelőtt kedvezőtlen fotót tett közzé Heidi Cruzról, mellé tette felesége, Melania Trump fényképét, s azt írta: a két kép önmagáért beszél. Most fordult elő először, hogy elismerte: nem kellett volna így cselekednie. Bár hozzátette: a “feleségek háborúját” Ted Cruz kezdte, amikor hozzá közelálló csoportok közzétették az ex-modell Melania Trump tizenhat évvel ezelőtti aktfotóját. Ted Cruz mindazonáltal elítélte az aktfotó közzétételét. Az abortuszügyben tett kijelentéséről – amelyet az elmúlt napokban többféle, módosított változatban is előadott – Trump ezúttal azt mondta: most már másként fogalmazna.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, s megismételte azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. “Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik. A nukleáris fegyverkezési verseny már tart” – szögezte le Trump.

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. “A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot… Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni” – fogalmazott.

Trump vasárnap este is a Fox tévében vendégeskedett. A tévécsatorna ugyanis vitaestet szervezett a wisconsini Milwaukee-ban, s ennek egyetlen vendége ő volt, akinek nemcsak a műsorvezető, hanem a közönség is kérdéseket tett fel.

A vitaesten Trump egyszerűbb adórendszert és az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási reform visszavonását ígérte, és – kérdésre válaszolva – azt fejtegette, hogy ő nem a bevándorlást ellenzi, hanem az illegális bevándorlást. Külpolitikai kérdésekben pedig jelentősen finomított délelőtti álláspontján. Azt mondta: az Egyesült Államoknak “jobb üzletet” kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte “belefér” atomfegyverek kifejlesztése is.

Wisconsinban kedden lesznek az előválasztások, és a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint – ha kicsiny előnnyel is, de – Ted Cruz texasi szenátor vezet.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.