Nagyvilág

Menekülteken rúgja össze a port Berlin és Prága

Németország befogadott 25 iraki menekültet Csehországból, akiket nem kellett volna.

Huszonöt iraki keresztény menekült, akit egy humanitárius projekt keretén belül szállítottak korábban Csehországba, a múlt héten váratlanul kikérte útiokmányait a cseh hatóságoktól és szombaton Németországba távozott.

A német hatóságok először őrizetbe vették az irakiakat, s felszólították a cseheket, hogy hétfőn reggel vegyék vissza őket. A németek később közölték, hogy az irakiak menedéket kértek Németországban, az eljárás már meg is kezdődött, ezért a csehek irányában megfogalmazott kérésük tárgytalanná vált.

“Az irakiak menedékkérelmüket németországi családi kapcsolataikkal indokolták” – mondta Katerina Rendlová cseh idegenrendészeti szóvivő. A cseh belügyminisztérium magyarázatot fog kérni, a cseh belügyminiszter szerint a németeknek vissza kellett volna küldeniük az irakiakat Csehországba.

Milan Chovanec szerint a németek döntése precedens értékű, amelyre később hasonló esetekben mások is hivatkozhatnak. “Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ennek a 25 embernek az ügyét a jövőben nem használja-e ki számos más migráns a Németországgal folytatott vitáikban” – nyilatkozta a közszolgálati hírtelevíziónak (CT24).

Chovanec elsősorban azt szeretné tudni, hogy végül miért döntöttek a németek úgy, hogy megindították az eljárást a menedékjog megadására, és tisztán szeretne látni a jövő szempontjából is. “Nem feltétlenül szükséges, hogy a megoldás a menekültek visszaadása legyen, de a jogi helyzet tisztázására feltétlenül szükség van” – hangsúlyozta a cseh belügyminiszter.

Az irakiak visszaadása azért lenne fontos, mert azok a kötelező uniós kvóták keretén belül kerültek Csehországba. Ez az eset is mutatja, hogy a kötelező kvóták rendszere nem működőképes. “Mi már hosszú ideje mondjuk, hogy nem vagyunk képesek a területünkön megtartani azokat, akik a kvóták keretében akaratuk ellenére kerültek más országba, mint ahol letelepedni szeretnének” – mutatott rá a cseh miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik