Nagyvilág

A sajtószabadságért tüntettek az újságírók, feloszlatták a maldív tüntetést

A Maldív-szigeteki rendőrség paprikaspray-t is bevetett vasárnap este egy tüntetés feloszlatására, amelyen újságírók és jogvédők sajtószabadságot követeltek. A rendőrök 19 újságírót rövid időre őrizetbe vettek.

Az Indiától délnyugatra található, 1192 korallszigetből álló, 350 ezer lakosú Maldív-szigeteken több évtizednyi tekintélyelvű kormányzás után a 2000-es években többpárti demokrácia jött létre, és először 2008-ban demokratikus választásokat tartottak A demokratikus átmenet folyamata azonban az utóbbi néhány évben visszafordult.

Mintegy 50-en gyűltek össze vasárnap este Abdulla Jamín Gajúm elnök hivatala előtt, Maléban, és tiltakoztak az ellen, hogy a kormány olyan törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben, amelynek értelmében súlyos pénz-, illetve börtönbüntetéssel sújtanák a rágalmazást, és több más intézkedést is bevezetnének, amelyekkel korlátoznák a sajtószabadságot.

A rendőrség közölte: azért oszlatta fel a tüntetést, mert a résztvevők tiltott területen demonstráltak, és átmásztak a biztonsági kordonon. Az őrizetbe vett újságírókat néhány óra múltán szabadon engedték.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik