Nagyvilág

Obama elkaszálta a CIA tervét a szíriai elnök eltávolítására

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására – közölte az NBC News volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A terv létezését a CIA egyik volt munkatársa fedte fel, aki könyvet írt munkájáról az amerikai hírszerző ügynökségnél. Doug Laux exkluzív interjút adott ezzel kapcsolatban a televíziónk.

Laux 2005-ben, 23 éves korában csatlakozott a hírszerzéshez, egy esztendőt töltött a Közel-Keleten, saját elmondása szerint afgán tálibokkal és szíriai ellenzéki csoportok tagjaival tartotta a kapcsolatot.  A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Aszad elmozdításához szükséges lépésekről, és bár ezt a tervet könyvében konkrétan nem írta le, de főnökei tudtak róla, és ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait.

Az NBC idézett egy, a neve elhallgatását kérő másik volt CIA-munkatársat, aki ugyancsak megerősítette Doug Laux állításait, s azzal egészítette ki, hogy a Laux által felvetett elképzelések jó részét a CIA beépítette abba a tervezetbe, amelyet végül Obama elnök elé terjesztettek. Az elnök azonban – akinek jóváhagyása nélkül egyetlen titkos akciót sem lehet végrehajtani – nem engedélyezte az akció végrehajtását.

“A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Aszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk… de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem” – mondta az interjúban Doug Laux.

Bár Járai Judit, az MTI washingtoni tudósítója az esetről szóló hírében azt írja, hogy “a volt titkosszolga szerint pedig ezzel a tervvel megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása a közel-keleti térségben“, Laux pont ennek az ellenkezőjét nyilatkozta az NBC-nek:

“Visszanézve Laux ma már azt gondolja, hogy sem az ő terve, sem más fedett akció sem tudta volna megakadályozni az Iszlám Állam felemelkedését, és a véres szíriai polgárháborút.” 

Az NBC-nek nyilatkozó egykori magas rangú amerikai tisztségviselők ugyanakkor elmondták: David Petraeus volt CIA-igazgató, Robert Ford egykori damaszkuszi amerikai nagykövet és Leon Panetta egykori amerikai külügyminiszter szerint a terv talán működhetett volna. De legalábbi a helyzet nem lenne rosszabb, mint most – közölte a televízióval egy másik volt amerikai tisztségviselő.

Miután tervét nem fogadták el, Laux azt javasolta, hogy az Egyesült Államok vonja ki az összes CIA-ügynököt Szíriából, amivel az NBC cikke szerint “nem nyert magának barátokat a CIA-nál”. Laux nem sokkal később távozott is a hírszerző ügynökségtől.

A könyvében szereplő állításokra a Fehér Ház nem reagált, és a CIA sem kommentálta az Aszad eltávolítására vonatkozó tervet. Az ügynökség – ami minden volt munkatársának könyvét átnézi, hogy azokban ne jelenjenek meg titkos információk – az NBC cikke szerint erősen cenzúrázta Laux könyvét. Azonban több elemző is meglepőnek találta, hogy a CIA engedte, hogy egy volt munkatársa arról írjon, hogy az ügynökség egy külföldi kormány megdöntését tervezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik