Nagyvilág

Több mint tíz napja a repülőtéren várakoztatnak egy gyermeket Párizsban

Papírok nélkül érkezett, vissza akarják toloncolni a Comore-szigetekre.

Több mint tíz napja várakoztatnak a hatóságok egy nyolcéves kisfiút a párizsi Roissy repülőtéren. A gyermek egyedül, hivatalos papírok nélkül érkezett Franciaországba a Comore-szigetekről.

A gyermek unokatestvére francia útlevelével szállt fel az Air France járatára március 21-én. Párizsban a nagynénje várta, aki a kisfiú anyjának próbálta magát kiadni. Ezért egy rövid időre őrizetbe is vették. A nagykövetségen keresztül felvették a kapcsolatot a kisfiú igazi anyjával, aki beleegyezett, hogy visszaküldjék gyermekét.

A kisfiút pénteken kísérővel akarták visszaküldeni, de annyira sírt és dühöngött, hogy a kapitány nem volt hajlandó felengedni a repülőgépre. Ezek után a közeli Bobigny bíróságára kísérték, ahol döntenek sorsáról.

A gyermeket egyébként a repülőtér várakozó övezetében helyezték el, a kitoloncolásra váró személyek között. Gyermekjogvédő szervezetek elítélték az eljárást. Emlékeztettek a gyermekek jogairól szóló new york-i egyezményre, amely kimondja: minden, a határokon egyedül megjelenő kiskorú védelemre és befogadásra jogosult.

Tavaly nyáron a hatóságok több napon át várakoztattak a Roissy repülőtéren egy 3 és egy 6 éves kislányt, ami miatt ombudsmani vizsgálat indult. Bernard Cazeneuve belügyminiszter akkor utasításba adta, hogy kisgyerekek esetén az ellenőrzéseket nagyon rövid idő alatt le kell folytatni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik