Nagyvilág

Hadgyakorlatokra azért jöhetnek ide amerikai katonák

Az amerikai nagykövetség is megerősítette a 24.hu-nak, hogy nem telepítenek Magyarországra állandó jelleggel tankokat, de máshogy érkezhet tengerentúli haderő.

Masszív amerikai erősítés érkezik Kelet-Európába, tankok százai, katonák ezrei fognak állomásozni Észtországtól Lengyelországig, hogy az Egyesült Államok megnyugtassa az oroszok miatt aggódó NATO-szövetségeseit. Csütörtökön azt írtuk a Külgazdasági és Külügyminisztériumra hivatkozva, hogy nem jönnek amerikai csapatok Magyarországra. Ezt a képet árnyalta a budapesti amerikai nagykövetség lapunknak küldött válasza.

Eric Watnik sajtó- és kulturális tanácsos azt írta, az USA “nem tervezi katonai személyzet vagy felszerelések tartós magyarországi telepítését”. Ezzel azonban nincs vége, hisz az Európai Megnyugtatási Kezdeményezésnek elnevezett védelmi terv fontos eleme, hogy közös hadgyakorlatokat fognak tartani a térségbeli országokkal.

Az egyes országokban, köztük Magyarországon levő személyzet számát ezeknek a gyakorlatoknak a során fogják kidolgozni.

A válasz szerint az USA együtt dolgozik a szövetségeseivel, hogy megbeszélje a gyakorlatozási alkalmakat. A közlemény díszesen végződik:

Az Egyesült Államok folyamatos tárgyalásokat folytatott együttműködésünkről Magyarország Kormányával, és a jövőben is ezt fogja tenni. Magyarország szövetségesünk és partnerünk, és az Egyesült Államok továbbra is keresi a közös kiképzési alkalmakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik