Nagyvilág

Kínától szerezne pénzt a Roszatom

kínai jüan (Array)
kínai jüan (Array)

A Roszatom pénzügyi vezetője azt mondta, hogy amint kedvezővé válnak a piaci feltételek, a cég megfontolná eurókötvény kibocsátását, miközben azt tervezi, hogy bővíti együttműködését a kínai bankokkal.

Ilja Rebkov, az orosz állami atomenergetikai konszern pénzügyi vezetője az Atomnij Ekszpert című orosz szakkiadványban megjelent interjúban egyebek között arról beszélt, hogy ha az ázsiai országtól vásárol a Roszatom berendezéseket, azt a kínai bankok egy az egyben meghitelezik. Lehetséges szabadon felhasználható hitel felvétele is, igaz ennek összege nem túl nagy, 100-200 millió dollár. A kínai hitelek kamata “teljesen versenyképes” – mondta.

Az orosz polgári atomipart összefogó cégcsoportnak, az Atomenergopromnak az orosz bankok jelenleg 12-12,5 százalékos kamat mellett nyújtanak hitelt. Az Atomenergoprom hitelportfóliójában az átlagos kamatszint nem éri el a 10 százalékot, ami kisebb a jegybank jelenlegi 11 százalékos alapkamatánál. Ilja Rebkov ezt azzal indokolta, hogy az Atomenergoprom hiteleinek döntő részét 2012 és 2014 eleje között vette fel, amikor még kedvezőbbek voltak feltételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik