Külföld
on February 26, 2016 in Okuma, Japan. 
March 11, 2016 marks the fifth anniversary of the magnitude 9.0 earthquake and tsunami which claimed the lives of 15,894, and the subsequent damage to the reactors at TEPCO's Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant causing the nuclear disaster which still forces 99,750 people to live as evacuees away from contaminated areas.

A világon egyedülálló jégfal épül Fukusimában

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 12:02

Megkezdődött csütörtökön a talaj lefagyasztása a Fukusima-1 erőmű körül; a föld alatti jégfallal próbálják csökkenteni a talajvíz bejutását az erőmű erősen sugárszennyezett létesítményeibe, majd onnan kiszivárgását a tengerbe - írja az MTI.

Az atomipart felügyelő kormányhivatal (NRA) előző nap, szerdán adott engedélyt a munkálatok megkezdésére a fukusimai erőművet üzemeltető vállalatnak, a Tepcónak. A vállalat tájékoztatása szerint először az erőmű tenger felőli, keleti részén fagyasztják le a talajt, majd a nyugati, hegyvidék felé néző oldalán is. A Tepco azt tervezi, hogy mindössze három hónap alatt elvégzik a munka mintegy 95 százalékát, és ezután hozzáláthatnak a jégfal üzembe helyezéséhez az erőmű északi és déli szárnyán.

Ha minden a terv szerint megy, novemberig elkészülnek mindennel.

A woman throws flowers into the sea to pray for victims of the 2011 earthquake and tsunami in Sendai, northern Japan on March 11, 2016. 
Japan marked the fifth anniversary of the March 11 quake and tsunami that claimed some 18,500 lives, flattened coastal communities and set off the worst atomic crisis in a generation.  / AFP / TORU YAMANAKA
Fotó: Europress fotóügynökség

A munkálatok 2014 júniusában kezdődtek el. A Tepco 1550, függőlegesen a földbe süllyesztett csőből álló, másfél kilométer hosszú vezetékszert épített ki a létesítmény négy megrongálódott reaktorépülete köré. A harminc méter mélyre nyúló csőrendszerben hűtőanyagot áramoltatnak, lefagyasztják körülötte talajt, megakadályozva, hogy a talajvíz bejusson a reaktorépületek alagsorába, illetve kiáramoljon onnan.

A Tepco azzal számol, hogy a jégfal üzembe helyezésével, illetve más intézkedések megtételével körülbelül a nyolcadára, napi négyszázról ötven tonnára csökkentik az atomerőmű alatt áramló talajvíz mennyiségét.

A világon egyedülálló föld alatti jégfal kiépítéséhez a japán kormány csaknem 35 milliárd jennel (86 milliárd forint) járult hozzá.

A probléma forrása, hogy a Tepco napi több száz tonna vizet fecskendez be a 2011 márciusában történt földrengésben és szökőárban megrongálódott reaktorokba, amelyek magja megolvadt, hűtőrendszere pedig tönkrement. A fűtőelemekkel érintkező, és a reaktorfal repedésein át az erőmű föld alatti helyiségeibe, illetve talajvíz-elvezető rendszerébe távozó, és eközben jelentős mértékű radioaktivitást felvevő vizet ezután kiszivattyúzzák, majd sugármentesítik.

A helyzetet bonyolítja, hogy a környező hegyekből érkező talajvíz szivárog be a létesítmény föld alatti helyiségeibe, és keveredik az ott felgyülemlett, erősen sugárszennyezett vízzel, majd onnan egy része a tengerbe szivárog. Ez utóbbi problémára kínálhat megoldást a talaj lefagyasztása, de hogy mennyire hatékony ez a módszer, azt legkorábban másfél hónap múlva tudják majd kiértékelni.

A female protester holding a placard joins an anti-nuclear demonstration rally in front of the Diet building (background) in Tokyo on March 11, 2016.  
Hundreds of demonstratior staged the anti-nuclear rally on the fifth anniversary day of 2011 quake and tsunami disaster in northern Japan. / AFP / TOSHIFUMI KITAMURA
Fotó: Europress fotóügynökség

Szuga Josihide japán kormányszóvivő azt mondta csütörtökön, hogy a kabinet nagy reményeket táplál a projekt sikere iránt, abban bízik, hogy rövid időn belül sikerül csökkenteni a talajvíz mennyiségét. Sok szakértő azonban kételkedik a megaprojekt sikerében, és maguk a jégfal kiötlői is azt mondják, hogy nehéz megjósolni az intézkedés hatékonyságát. Az NRA korábban arra az eshetőségre figyelmeztetett, hogy amennyiben jelentős mértékben csökken a jégfalon belül lévő talajvíz mennyisége a kívülről beszivárgó víz mennyiségének csökkenése miatt, könnyebben fog a talajba szivárogni az erőmű csarnokaiban felgyülemlett erősen sugárszennyezett víz.

A Tepco közölte, hogy leállítja a talajfagyasztást vagy a víz pumpálását a megsérült reaktorok körüli kutakba, ha netán túl alacsony szintre ereszkedne a jégfalon belüli talajvíz mennyisége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.