Nagyvilág

Nem felelős Nagy-Britannia a brazil villanyszerelő lelövéséért

Még a 2005-ös londoni terrorpánik idején lőttek le a rendőrök egy férfit a metróban, azóta próbálja a családja bebizonyítani, hogy ennek nem kellett volna megtörténnie.

Hiába fordult a brazil Jean Charles de Menezes családja az Európai Emberjogi Bírósághoz, a bírák úgy döntöttek, nem baj, hogy nem vont felelősségre Nagy-Britannia egy rendőrt se a férfi lelövése miatt. Menezest még a 2005-ös londoni terrortámadások után lőtték agyon, miután a londoni metróban elszaladt a rendőrök elől, akik azt hitték, öngyilkos merénylő – írja az Independent.

A bíróság 13 bírája szavazott a brit állam felmentése mellett, négy pedig ellene. Pedig a család ügyvédje abból indult ki, hogy az Európai Emberi Jogok Konvenciójának kettes cikkelye szerint megsértették Menezes élethez fűződő jogait. A bíróság szerint viszont alapos vizsgálatot folytattak le a britek, és a döntés, hogy senkit sem vonnak felelősségre, nem az állam sara. A bíróság amúgy nem siette el a döntés, a keresetet még 2008-ben nyújtotta be a lelőtt villanyszerelő unokatestvére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik