Nagyvilág

Még a héten új kormánykoalíció lehet Brazíliában

Még ezen a héten új kormánykoalíciót alakít Dilma Rousseff brazil elnök – közölte helyi idő szerint kedden Jaques Wagner, a leváltással fenyegetett államfő kabinetfőnöke, miután a brazil kormánypárttal, a baloldali Munkáspárttal (PT) szakított fő koalíciós partnere, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB).

Wagner közlése szerint a PMDB kihátrálása a koalícióból lehetőséget ad arra az államfőnek, hogy “a hátralévő két év és kilenc hónap hivatali idejére” új szövetséget kovácsoljon. A koalíciószakadás azonban egyre valószínűbbé teszi Rousseff bukását.

Korábban az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték. Az elnöknek a kongresszus egyharmadának, vagyis 171 képviselőnek a támogatására van szüksége az indítvány elutasítására. A PMDB 68 szavazatának elvesztésével kormánypárt a kisebb koalíciós partnerek segítségére szorul, amelyek egyike szerdán dönt arról, kilépjen-e a pártszövetségből.

Ha az alsóház elfogadja az indítványt, a szenátus legkorábban május elején szavazhatna arról, hogy bíróság elé állítsák-e Rousseffet. A szenátus vizsgálódása alatt 180 napra felfüggeszthetik az elnököt.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták, és két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik