Nagyvilág

24 éve nem látta családját, ezért térítette el a gépet

Kihallgatták az egyiptomi férfit, aki kamu robbanóövvel fenyegetőzött kedden.

Kihallgatta a ciprusi rendőrség azt a férfit, aki eltérítette az EgyptAir Kairóba tartó utasszállítóját és leszállásra kényszerítette Cipruson. „Amikor valaki nem látta a családját 24 éve, és az egyiptomi hatóságok nem engedik, az mit tegyen?” – kérdezte Szeif Eldin Musztafa, aki egy kamu robbanóövvel fenyegetőzött, míg őrizetbe nem vették.

Ciprusi sajtóértesülések szerint az 59 éves férfi 1994-ig élt a szigetországban volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Egy nyomozó elmondta: Musztafa 15 perccel a felszállás után egy légi utaskísérőnek megmutatta a testére erősített robbanóöv-utánzatot, amelyhez egy detonátornak kinéző tárgy csatlakozott. Ezután felszólította az utasokat és a legénységet, hogy adják át útleveleiket, majd megüzente a pilótának, hogy szálljon le Törökországban, Görögországban vagy lehetőség szerint Cipruson, különben felrobbantja a gépet.

A lárnakai bíróság szerdán elrendelte a férfi nyolc napig terjedő vizsgálati fogságban tartását. Géprablással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel és robbanószer birtoklásával gyanúsítják. Az egyiptomi hatóságok kérték a gépeltérítő kiadását, ugyanakkor egy ciprusi rendőrségi szóvivő és egy kormánytisztviselő szerint korai még a kiadatásról beszélni.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a történtek indíttatása nem terrorizmus, a férfi pedig nem volt profi. Miután a gép leszállt Cipruson, az emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel, a túszok közül pedig volt, aki közös fotót is készített a géprablóval. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik