Nagyvilág

Interfax: tárgyalások folynak Nagyija Szavcsenko „kicseréléséről”

Vlagyimir Putyin szóvivője nem tud arról, hogy kiadnák az ukrán pilótanőt, és hangsúlyozta: erről csak az elnök dönthet.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint „bizalmas tárgyalások” folynak arról, hogy az Oroszországban elítélt ukrán pilótanőt, Nagyija Szavcsenkót az Egyesült Államokban fogva tartott orosz állampolgárokra, köztük a fegyverkereskedelemért bebörtönzött Viktor Butra és a kábítószer-csempészés miatt elítélt Konsztantyin Jarosenkóra cseréljék ki.

A hír megjelenése után Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: nincs információja ilyen tárgyalásokról. Elismerte ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin és John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten egyeztetett az amerikai börtönökben fogva tartott orosz állampolgárokról, és But, valamint Jarosenko neve is felmerült. Kerry a múlt heti tárgyalás után kijelentette: felvetette Szavcsenko szabadon bocsátásának ügyét.

Az Interfax úgy értesült, hogy Oroszország összeállította azon állampolgárainak listáját, akikért cserébe hajlandó lenne elengedni Szavcsenkót. Peszkov azt mondta: fogolycseréről egyedül Putyin határozhat, de ilyen döntés egyelőre nem született. Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke a múlt héten azt mondta: elméletileg lehetséges, hogy Szavcsenkót kicseréljék két, Ukrajnában elfogott orosz katonára, de ő is hangsúlyozta, hogy a döntés Putyin kezében van.

Szavcsenko ügyvédei nem tudnak fogolycsere-tárgyalásokról, és kétségeik vannak afelől, hogy az Egyesült Államok fel tudna lépni az ukrán állampolgárságú pilótanő érdekében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik