Nagyvilág

Fidel Castro kőkeményen visszalőtt Obamára

fidel castro (Array)
fidel castro (Array)

Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatása ellenére Kuba nem felejti az elmúlt évek összetűzéseit, és “nincs szüksége a birodalom (Egyesült Államok) semmiféle ajándékára”, írta Fidel Castro, a Karib-tengeri szigetország egykori vezetője első reagálásaként az eseményre.

Az Obama testvér című levelében Fidel Castro az amerikai vezető “mézesmázos szavain” élcelődik, amelyek szerinte növelték az infarktus kockázatát hallgatóságában, amikor Obamát arról hallották beszélni “mézédes szavakkal”, hogy a kubaiak és az amerikaiak “barátok”.

Obama azon szavaira, hogy “felejtsék el a múltat és nézzenek a jövőbe”, a volt legfőbb vezető olyan régóta vitatott kérdéseket sorolt fel – gazdasági blokád, fegyveres invázió Kuba ellen, egy zsúfolt kubai utasszállító repülőgép felrobbantása -, amelyekre a 2014 végén kezdődött látványos enyhülés sem hozott gyógyírt.

Az amerikai-kubai üzleti kapcsolatok ígéretes és Kuba számára hasznos fejlesztésének ígéretére kitérve Castro figyelmeztetett: “senki sem követelheti (cserében), hogy e nemes és önfeláldozó nép lemondjon a dicsőségről és a jogairól vagy az oktatás, tudomány és kultúra segítségével elért szellemi gazdagságról”.

Képesek vagyunk megtermelni az élelmiszert és más anyagi javakat, amelyekre szükségünk van, írta Kuba és a kubai kommunisták egykori vezetője a Granma című napilapban közzétett levelében.

Múlt heti beszédében Obama felszólította Havannát, hogy “temesse el a hidegháborúból fennmaradt maradványokat”, és induljon el a szabadságjogok és a demokrácia útján.

Szerény véleményem szerint az elnök forduljon magába, és ne próbáljon meg elméleteket gyártani a kubai politikáról, válaszolta erre Fidel Castro, aki korábban sohasem szólalt fel nyíltan a szigetországot vezető öccse, Raul Castro békülékeny diplomáciájával szemben.

(El País, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik