Nagyvilág

Szerelmi bánatában eltérített egy egyiptomi repülőgépet – videó

Friss: sajtótájékoztatón jelentette be az egyiptomi repülésügyi miniszter, mi történt pontosan, katt.

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 56 emberrel a fedélzetén, jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. Az A320-as gépnek a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia. Egyiptomi forrás szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az alexandriai reptér szerint

  • harminc egyiptomi,
  • nyolc amerikai,
  • négy brit,
  • négy holland,
  • kettő belga és
  • egy olasz

utas ült a gépen, valamint a hétfős személyzet.

Az AP a ciprusi hatóságokra hivatkozva azt írja, pokolgép lehet a fedélzeten.

A gépeltérítő pedig robbanóövet és /vagy robbanómellényt viselhet.

A repülő menetrend szerint 8-kor szállt fel, de a déli irány helyett észak felé fordult, 8 óra 50 perckor szállt le Cipruson, miután a pilóta rendkívüli leszállási engedélyt kért.

A géprabló, miután elengedték először a nőket és a gyerekeket, majd az összes egyiptomi utast, felszólították a reptéri hatóságokat, hogy ne menjenek a gép közelébe.

A külföldi utasokat, szám szerint négyet, briteket és amerikaiakat, valamint a legénység 7 tagját még fogva tartják.

A Reuters iraki tudósítója szerint Ibrahim Samaha a gépeltérítő, azzal fenyegetett, hogy felrobbantja magát.

A férfiról már tudni lehet, hogy libanoni,  korábbi felesége jelenleg is Cipruson él. A ciprusi hatóságok szerint politikai menedékjogot szeretne kapni.

Az egyiptomi külügy szerint

ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ő viszont hülye.

Azt a Brüsszelben tartózkodó Nikosz Anaszteidész ciprusi elnök is kizárta, hogy terrortámadás történt, a szerelmi bánatot sejti a háttérben. Szerelmes levelet is ledobhatott a gépről.

Az egész egy nőről szól.

Ő az, a Guardian szerint az alexandriai egyetem állatgyógyász professzora:

Az al-Ahram egyiptomi lap értesülése szerint a férfi állatorvos, de nem libanoni, hanem egyiptomi és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, az atlantai egyetemen oktat.

Egyiptomban fogva tartott, női politikai foglyok szabadon engedését is követeli.

Így nyújtotta ki a levelet a gépből exfeleségének:

KKM: nincs magyar utas az eltérített egyiptomi repülőgépen

Nincs magyar utas az eltérített, Cipruson landoló egyiptomi repülőgépen – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 csatornán.

Menczer Tamás azt mondta: jelenlegi információk szerint egy gép eltérítő van, s úgy tűnik személyes motiváció áll a háttérben.

A külügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy megváltoztatják-e Egyiptom biztonsági besorolását azt válaszolta, ilyen esetekben a konzuli osztályon minden fontos információt begyűjtenek, és azt is figyelik, hogy más európai országok miként viszonyulnak a történtekhez. Amikor megvan minden információ, akkor döntenek arról, hogy szükséges-e az adott ország biztonsági besorolásának megváltoztatása – mondta Menczer Tamás.

Egyiptomi kormánytisztviselők megerősítették, az EgyptAir légitársaság gépének eltérítését. A ciprusiak válságstábot állítottak fel, a gépeket egy másik reptérre irányítják.

Az izraeli légierő riadóztatta gépeit az egyiptomi géprablás miatt

Az izraeli légierő gépei rövid időre a levegőbe emelkedtek, hogy megakadályozzák az elrabolt egyiptomi utasszállító repülőgép behatolását az ország légterébe, értesült a Háárec című újság honlapja kedden.

Az izraeli hadsereg légiereje a géprablás vagy annak kísérlete esetén szokásos rutineljárásnak megfelelően védte az izraeli légteret. Amikor bebizonyosodott, hogy a repülőgép nem repül az Egyiptommal szomszédos Izrael fölé, a harci repülők visszatértek bázisukra.

Kiemelt kép a helyszínről, Europress

(BBC, CNN, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik