Nagyvilág

Az ukránok felmentették a főügyészt

Az ukrán parlament felmentette tisztségéből kedden Viktor Sokin főügyészt, akit az a vád ért, hogy képtelen szembeszállni a korrupcióval.

Petro Porosenko ukrán államfő február 16-án szólította fel távozásra a főügyészt, aki három nappal később be is nyújtotta lemondását. Az ukrán törvények szerint a főügyész menesztése az államfő illetékessége, de kell a parlament hozzájárulása is. A Sokin távozásáról szóló döntést kedden 289 képviselő támogatta, de 226 is elegendő lett volna.

A főügyész, aki nem volt jelen a voksolásnál, a parlamenti határozat előtt egy órával még elbocsátotta hivatalából helyettesét, David Szakvarelidzét. A reformistának nevezett Szakvarelidze, aki tagja volt a Miheil Szaakasvili egykori grúz elnököt, jelenleg Odessza megyei kormányzót övező csapatnak, azzal vádolta meg Sokint, hogy korrupt tisztviselőkkel és törvényhozókkal tart fenn kapcsolatot.

Hétfőn több százan tüntettek Kijevben a parlament épületénél, Sokin menesztését követelve. Ukrajnában hatalmas nyomás nehezedik Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökre, hogy távozzon a kormány éléről. A parlament feltehetően kedd délután tárgyal arról az indítványról, amely szerint Volodimir Hrojszman parlamenti elnök vezetésével új koalíció alakulna; ennek megszavazása a kormányfő menesztésével járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik