Nagyvilág

Vízágyút vetettek be a neonácik tüntetésén Brüsszelben

A "félelem elleni" mottóval meghirdetett felvonuláson a tömegben álló muszlim nőket többen inzultálni kezdték.

Brüsszel főterén azért gyűltek össze az emberek, hogy a “félelem elleni” mottóval meghirdetett felvonuláson a hét eleji merényletek áldozataira emlékezzenek. A rendőröknek azonban közbe kellett lépniük, amikor a tömegben álló muszlim nőket többen inzultálni kezdték, és náci karlendítések mellett hangos gyűlöletkeltő szöveget skandáltak.

A BBC azt írja, a belga rendőröknek vízágyút is be kellett vetniük.

A tüntetés szervezői szombat reggel hirdették meg a vasárnap délutánra tervezett tömegmegmozdulást.

“Ezen a héten támadást intéztek ellenünk, belga állampolgárok ellen, az életvitelünk, a szokásaink, jogaink és szabadságunk ellen. Az első reakció a befelé fordulás, de ezt felváltja a remény és az értékeink védelme” – írták közleményükben a szervezők, akik szerint a belgáknak meg kell mutatniuk azoknak, akik térdre akarják őket kényszeríteni, hogy talpon maradtak, és továbbra is együtt és szolidaritásban élnek egymással.

A szervezők azt tervezték, hogy az áldozatok és hozzátartozóik iránti tiszteletből tartandó egyperces néma csönd és az elhangzó beszédek után egy percig vagy annál hosszabban fognak zajongani, hogy megmutassák: Belgium zsibongó, és talpon van. A demonstráción fellépett volna a híres La Scala belga kórus. Néhány óra leforgása alatt több mint tízezer ember jelezte részvételi szándékát a közösségi internetes portálokon. A hatóságok kérésére, biztonsági megfontolásokból azonban a szervezők szombaton délután végül lemondták a demonstrációt, ennek ellenére sokan így is a térre mentek, köztük az Antwerpenből érkező körülbelül 400 fős, futballhulligánokból álló csapat, akik az Iszlám Állam ellen vonultak.

Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén. Tegnap már figyelmeztettek a lehetséges jövetelükre, és úgy látom, semmit nem tettek annak megakadályozására, hogy Brüsszelbe jöjjenek

– mondta Yvan Mayeur polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik