Külföld

Szabadon engedték a diákot, akit a kínzásellenes pólója miatt tartóztattak le Egyiptomban

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 08:27

Az egyiptomi ügyészség fellebbezésének elutasítása után szabadon engedték pénteken azt a 20 éves diákot, akit több mint két éve vettek őrizetbe, mert egy tüntetésen kínzásmentes országot feliratú pólót viselt – közölte a diák fivére.

Egy bíróság elrendelte kedden a diák szabadon bocsátását, de az ügyészség megtámadta az ítéletet. A fellebbviteli bíróság azonban elutasította az ügyészség beadványát.

Mahmud Mohamed Ahmed Huszeint 2014. január 25-én vették őrizetbe, éppen a Hoszni Mubarak elnök megdöntéséhez vezető egyiptomi forradalom harmadik évfordulóján. Az akkor 18 éves diákot és barátját Mahmud pólófelirata miatt fogták el, amikor hazatértek egy, a hatalmon lévő katonai rezsim és a Muzulmán Testvériség mozgalom elleni tiltakozó megmozdulásról. Ezekről bátyja és az ügyvédje számolt be a minap. Aznap a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban több tucat tüntető vesztette életét, köztük néhányan Mohamed Murszi volt elnök hívei.

A két fiatal előzetes letartóztatását később bírósági eljárás nélkül meghosszabbították, így több mint két évet töltöttek rács mögött, a vonatkozó egyiptomi törvény ugyanis két évben korlátozza az ítélet nélküli fogva tartás lehetőségét.

Huszein kínzásmentes országot követelő pólófelirata az Egyiptomban mindennaposnak számító rendőri erőszak és a fogva tartottak kínzása ellen emelt szót. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet egy tavaly januárban közzétett jelentése szerint számtalan egyiptomi hal meg őrizetben. A HRW által összegyűjtött 2014. évi esetekben volt, aki kínzásokba vagy más fizikai bántalmazásokba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.