Nagyvilág

Külön női kocsikkal fokozná a biztonságérzetet egy német regionális vasúttársaság

A közép-németországi regionális vasúttársaság a jövő héten minden Lipcse és Chemnitz között közlekedő szerelvényén két, külön az egyedül vagy gyermekükkel utazó nőknek fenntartott kocsit alakít ki – írta meg a Frankfurter Allgeimeine Zeitung. A fülkék közvetlenül a mozdonyok mellett lesznek, hogy a nők minél közelebb legyenek a személyzethez.

Tizenöt évvel ezelőtt a svájci vasúttársaság már megpróbálkozott külön női kocsik kialakításával, de annyira kevesen használták őket, hogy nem sokkal később új biztonsági koncepciót dolgoztak ki – már a női kocsik nélkül. Tavaly augusztusban Jeremy Corbyn szociáldemokrata brit politikus javasolta, hogy a tömegközlekedési eszközökön jelöljenek ki területeket a nők számára. Corbyn akkor azzal érvelt, hogy elfogadhatatlan, hogy a nőknek azért kelljen hosszabb utat megtenniük, hogy elkerüljék a zaklatásokat, mindegy hogy a munkába, a parkba vagy bevásárolni mennek.

A Middlesex University egy tanulmányában visszalépésnek nevezik a kezdeményezést, ami férfiak és nők számára is megalázó. A Deutsche Bahnnál már évek óta vannak egyedülálló nőknek és kisgyermekekkel utazóknak fenntartott hálófülkék.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik