Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: “Mit tehetsz azon túl, hogy lelépsz?” – ilyen a város a támadások után

Tom Keen (25) a Brüsszelben működő Brit Agrikulturális Iroda munkatársa. Munkahelye a célba vett metróállomás fölött található, itt tartózkodott a robbantás idején is. A 24.hu-nak elmesélte, hogyan élte meg a keddi merényletet.

“Ha lenézek az utcára, a Malbeek közvetlenül jobbra van az ablakom alatt. A támadáskor éreztük, hogy berezonál az egész épület.

Ezt követően egész nap benn kellett maradnunk. Mindenki biztonságban volt, de azért kicsit persze szorongtunk is. Amikor délután kiengedtek, mindannyian beültünk egy bárba sörözni. Mi mást tehettünk volna?

Ma újra megnyíltak az utak a metró környékén. Eddig nem tudtunk a főbejáraton közlekedni, most már újra lehet. Korábban elsétáltam a metró előtt, ami természetesen el van kerítve kordonokkal. Sokan gyülekeznek az út túloldalán egy kis emlékhely mellett, amit az áldozatoknak hoztak létre.

Hogy milyen a hangulat? Hát, egyszerűen bizarr. Nem érzem magam kevésbé biztonságban, de jobban sem. Úgy értem: mit tehetnél azon túl, hogy lelépsz Brüsszelből?

A legtöbben nem fogják, nem tudják ezt megtenni. Azt sem tudom, hogyan lehetne növelni az emberek biztonságérzetét. A mindenütt jelenlévő katonák ehhez semmiképp nem járulnak hozzá, a folyamatos ellenőrzések pedig feltartóztatják a dolgok hétköznapi menetét.

Maelbeek
Fotó: Tom Keen

A metró még le van zárva, ha megnyitják, akkor természetesen újra használni fogom. Kevesebb meetingünk van ezekben a napokban, de sokan bejönnek dolgozni, nagyjából a megszokott kerékvágásban zajlik a munka. Semmiképp sem érződik normálisnak, de idővel biztosan az lesz.

Szerintem kevesebben mászkálnak az utcán, de sokan nyilván húsvétra is elutaznak. A fő vasútállomásokon és a Charleroi reptéren (ami a legközelebbi alternatíva) rengeteg ellenőrzésen kell átmenni már a belépéshez is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik