Nagyvilág

A brazil elnök fasisztának nevezte azokat, akik korrupcióval vádolják

Fasiszta módszerekkel vádolta politikai ellenfeleit Dilma Rousseff brazil elnök egy interjúban, amelyet több nagy külföldi lapnak adott, köztük a brit The Guardiannek, megerősítve, hogy nem áll szándékában távozni a hatalomból. Az elnököt korrupcióval vádolja az ellenzék, és Rousseff lemondását követelik.

“Miért akarják, hogy lemondjak? Csak mert egy gyenge nő vagyok? Nem vagyok az” – hangoztatta Dilma Rousseff. Egyúttal azzal vádolta politikai riválisait, hogy azért próbálják lemondásra kényszeríteni, hogy “megkíméljék magukat annak ódiumától, hogy jogtalanul, törvénytelenül és bűnös módon kényszerítsék ki egy legitim módon megválasztott elnöknek a hatalomból való távozását”.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

“Sohasem volt ekkora intolerancia Brazíliában” – kifogásolta az elnök a The Guardian honlapjára csütörtökön felkerült interjú-ismertetés szerint. “A mienk nem egy türelmetlen nép” – hangoztatta az államfő az elnöki palotában adott másfél órás interjúban, amelyet a The Guardian mellett a Le Monde, az El Pais, a The New York Times és a Pagina 12 című, vezető francia, spanyol, amerikai és argentin lapok újságíróinak adott.

“Nem akarom ezt az államcsínyt a múltbéli katonai államcsínyekhez hasonlítani, de ez Brazília demokratikus rendjének felbomlását jelentené” – mondta.
Egyúttal ismét védelmébe vette a nemrég kabinetfőnökének kinevezett elődjét, Luiz Inácio Lula da Silvát, azt állítva, hogy Lula “nemcsak briliáns tárgyaló, de érti Brazília minden problémáját”.

Pozíciója védelmében Rousseff nagyszabású propaganda kampányba kezdett. Egy nappal korábban a világ ötödik legnagyobb országának külügyminisztériuma az államcsíny veszélyére figyelmeztette Brazília összes külföldi diplomáciai képviseletét, arra buzdítva a külképviseletek munkatársait, hogy a fogadó ország képviselőivel folytatott megbeszéléseken mutassanak rá Brazília bizonytalan politikai helyzetének veszélyeire.

Sao Paulóban csütörtökön mintegy 30 ezer tüntető biztosította támogatásáról Rousseffet. A tüntetők közül sokan a TV Globo székházához vonultak. Az elnök hívei ugyanis azzal vádolják a népszerű tévétársaságot, hogy támogatja a Rousseff eltávolítását követelő erőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik