Nagyvilág

Szilárd hajtóanyagú rakétakísérletről számolt be Észak-Korea

Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy megint semmibe vették a tiltásokat és szankciókat.

Észak-Korea sikerrel tesztelt egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet „Kim Dzsong Un irányításával” – közölte a Koreai Központi Hírügynökség. Ha igaz a bejelentés, az azt jelenti, hogy a rezsim – szembeszegülve az ENSZ tilalmával és szankcióival – nagy léptekben folytatja az interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésére irányuló programját.

A hírügynökségi jelentés szerint Kim Dzsong Un a helyszínen „nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét”.

Az észak-koreai vezetés a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával.

Az eddig kipróbált nagy hatótávolságú rakéták folyékony hajtóanyagúak voltak, Észak-Korea nem rendelkezett a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár az ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú, interkontinentális rakétájukat már többször felvonultatták díszszemléken, soha nem hajtottak vele végre repülési kísérletet.

A rezsim az elmúlt hetekben már négy kísérletet végzett rövid- és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik