Nagyvilág

Szilárd hajtóanyagú rakétakísérletről számolt be Észak-Korea

24.hu
24.hu

2016. 03. 24. 07:18

Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy megint semmibe vették a tiltásokat és szankciókat.

Észak-Korea sikerrel tesztelt egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet „Kim Dzsong Un irányításával” – közölte a Koreai Központi Hírügynökség. Ha igaz a bejelentés, az azt jelenti, hogy a rezsim – szembeszegülve az ENSZ tilalmával és szankcióival – nagy léptekben folytatja az interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésére irányuló programját.

A hírügynökségi jelentés szerint Kim Dzsong Un a helyszínen „nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét”.

Az észak-koreai vezetés a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával.

Az eddig kipróbált nagy hatótávolságú rakéták folyékony hajtóanyagúak voltak, Észak-Korea nem rendelkezett a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár az ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú, interkontinentális rakétájukat már többször felvonultatták díszszemléken, soha nem hajtottak vele végre repülési kísérletet.

A rezsim az elmúlt hetekben már négy kísérletet végzett rövid- és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. (MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.