Nagyvilág

Megszavazták, hogy Új-Zéland megtartsa a régi zászlaját

Új-Zéland megtartja régi zászlaját az ügyben tartott népszavazás csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes eredménye szerint. A szavazásra jogosultak 56,6 százaléka voksolt a brit zászlót magában foglaló, 1902 óta az országot jelképező lobogó mellett, 43,4 százaléka pedig a több mint tízezer pályamű közül kiválasztott új változatra, amelyen fekete és kék alapon látható egy ezüst színű páfrány és a régi zászlóból már ismert négy darab piros Dél csillaga.

A népszavazás előkészületei 16 hónappal ezelőtt kezdődtek, voksolni idén március 3-ától lehetett, csakis levélben, és az egész procedúra 26 millió új-zélandi dollárba (4,87 milliárd forint) került.

A szavazáson 2,1 millió ember adta le a voksát, ami 67,3 százalékos részvételi arányt jelent. Még vannak olyan voksok, amelyeket nem vettek figyelembe, de ezek várhatóan nem változtatnak a végleges eredményen, amelyet március 30-án hirdetnek ki. A régi zászló alternatívájának kiválasztására kiírt népszavazáson annak idején a voksolásra jogosultak 49 százaléka vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik