Külföld
<> on April 1, 2014 in Perth, Australia. Ten planes and nine ships participated in the search for missing Malaysia Airlines flight MH370 in the Indian Ocean off the coast of Western Australia today. The airliner disappeared on March 8 with 239 passengers and crew on board and is suspected to have crashed into the southern Indian Ocean.

Eltűnt maláj gép: szinte biztos, hogy a gép roncsait találták meg

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 24. 08:18

A Mozambik partjainál nemrég fellelt két roncsdarab nagy valószínűséggel a Malaysia Airlines két éve eltűnt MH370-es járatából származik, közölte csütörtökön az ausztrál kormány egyik tagja.

Darren Chester közlekedési miniszter nyilatkozata szerint a nemrég Ausztráliába szállított roncsdarabokról készült nemzetközi szakértői jelentés megállapította, hogy mindkét darab megfelel a Malaysia Airlines Boeing-777-es típusú gépe bizonyos elemeinek.

Az elemzés arra a megállapításra jutott, hogy a roncsok szinte bizonyosan az MH370-esből valóak, mondta Chester.

Az NBC amerikai tévécsatorna március elején, a mozambiki partoknál megtalált első roncsdarabról beszámolva, azt jelentette, hogy az a repülőgép hátsó vízszintes vezérsíkja lehet.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gép 2014. március 8-án tűnt el, 239 emberrel a fedélzetén, és a legutóbbi feltételezések szerint valahol az Indiai-óceán egy távoli pontján zuhanhatott le, Mozambik partjaitól mintegy 6 ezer kilométerre keletre.

A gép után intenzív kutatásokat folytattak Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánon, de tavaly júliusig semmilyen nyomot nem találtak az ügyben. Akkor azonban a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén partra sodródott egy roncsdarab, s francia szakértők azóta megállapították, hogy ez valóban a maláj géphez tartozott.

Idén, március elején derült ki, hogy egy szabadidejében világutazó blogger amerikai jogász, Blaine Gibson – aki saját elmondása szerint az MH370-es roncsai után kutatva az elmúlt évben beutazta az Indiai-óceán körüli országokat – Mozambikban, a parti fövenyen rátalált egy roncsdarabra. Nem sokkal azután, hogy felfedezése bejárta a világsajtót, egy dél-afrikai tinédzser, Liam Lotter is rájött, hogy az a roncsdarab, amelyre a család decemberi mozambiki vakációján bukkant, szintén az eltűnt maláj géphez tartozhatott.

E két darab megtalálása újabb részlettel szolgálhat az eltűnt maláj gép sorsának feltárásához, és alátámasztja a hatóságoknak azt a feltételezését, hogy a gép valahol az Indiai-ócánba csapódhatott be. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a két darabon találnak-e olyan nyomot, amely rávezethet arra, pontosan mi történt a repülőgéppel.

A maláj és az ausztrál kormány továbbra is bizakodik a teljes roncs megtalálásában, amely után az Indiai-óceánon kutatnak különleges hajók, víz alatti eszközök és szonártechnológia segítségével. A keresés során a 120 ezer négyzetkilométeres lehetséges becsapódási terület háromnegyedét már átvizsgálták, a kutatás várhatóan júliusban zárul le.

(Sky News, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.