Nagyvilág

Az ENSZ kivonul a görög menekülttáborokból

Az eddigi hotspotok fogdákká alakultak, amit az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) határozottan ellenez. Ezért be is szüntette egyes tevékenységeit.

Az UNHCR nem részese az EU–Törökország közötti megállapodásnak, és nem vállal részt sem a menekültek visszaküldésében, sem az őrizetbe vételükben – írta a szervezet. Ezért az ENSZ menekültügyi szervezete felfüggesztette egyes tevékenységeit a görög szigetek zárttá tett befogadó központjaiban.

Az eddig „hotspot” néven ismert központok az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás életbe lépésével fogdákká alakultak át. Az ENSZ menekültügyi szervezete pedig határozottan ellenzi a menedékkérők és menekültek automatikusan mindenkire kötelezően kiterjedő őrizetbe vételét – áll az indoklásban.

Mindazonáltal továbbra is jelen leszünk, hogy felügyeljük a menedékkérők befogadási körülményeit, hogy biztosítsuk a menekültjogok és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását, valamint azért, hogy tájékoztatást adjunk a menedékkérés módjáról és az eljárás menetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik