Nagyvilág

Abszurd és aljas Orbán kvótareferenduma

Az Európai Parlament elnöke keresetlen szavakkal bírálta a kormányfőt.

Martin Schulz a Stern című német hírmagazinnak azt mondta, hogy “kidolgoztunk egy képletet, amely alapján az EU-ban eléggé igazságosan lehetne elosztani” a menekülteket. A felvetésre, hogy a munkanélküliség és a hazai össztermék (GDP) alapján meghatározott elosztás nem túl közérthető, azt mondta: a képlet a “terhek méltányos elosztását hivatott garantálni, és nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse”. Bőven elég lenne, ha az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői megértenék, hogy miről van szó, de ez “sajnos” nem sikerült.

Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy ‘a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma’, addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással.

Az EU-ban vannak szolidáris és nem szolidáris tagállamok – tette hozzá az Európai Parlament elnöke. Arról, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült elosztását, azt mondta, Orbán Viktor “már bejelentette, hogy népszavazást kell erről tartania”.

Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is.

A német szociáldemokrata politikus arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor vajon nem értette-e meg Európát, azt mondta, nem szabad alábecsülni a magyar miniszterelnököt, mert “ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között”. Az EP elnöke elutasította, hogy talán értelmesebb lenne nem küldeni menekülteket olyan idegenellenes társadalmakba, mint a magyar. Szerinte ezzel csak “azok nyernének, akik a leghangosabban balhéznak”.

A menekülteknek meg kell mondani, hogy a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt. Megjegyezte, Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Arra a kérdésre, mi volna olyan rossz abban, ha Orbán Magyarországa nem lenne EU-tag, Martin Schulz azt mondta, az uniós tagság megszüntetése “rossz lenne Magyarországnak” és Európának is. A tagság megvonásával Magyarországot “a nemzetközi hatalmi politika játékszerévé tennénk”. “Mi is most a helyzet? Az Egyesült Államok nemzetközileg visszahúzódik, Európa saját magával van elfoglalva, Kína válságban van, Putyin pedig elég ügyesen kitölti ezt a hatalmi vákuumot” – magyarázta az EP elnöke.

Martin Schulz arról is beszélt, hogy Olaszország, Spanyolország és Franciaország mérlegeli, kössön-e Marokkóval, Algériával és Tunéziával olyan egyezményt a menekültek visszafogadásáról, mint az EU Törökországgal. Ezek a folyamatok hosszabb távon azt eredményezik majd, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer kiterjed az EU területén kívülre, egy Dél-Szudánból származó menedékkérő valószínűleg egyszer majd valamely uniós tagország egyiptomi nagykövetségén is kérhet menedékjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik