Nagyvilág

Csak egy elnökjelölt nem ment el az izraeli lobbi konferenciájára: a zsidó

Egyedül Bernie Sanders nem vett részt a befolyásos izraeli lobbiszervezet, az AIPAC éves konferenciáján, ami kötelező megállónak számít minden amerikai elnökjelöltnek.

Miközben a még versenyben maradt három republikánus elnökjelölt, valamint a demokrata Hillary Clinton mind elvándorolt beszédet mondani hétfőn az Izrael-barát lobbiszervezet washingtoni konferenciájára, Bernie Sanders kihagyta az esemény. És miközben a többi jelölt egymást túllicitálva igyekezett bizonyítani a befolyásos zsidó szervezet tagjainak, hogy mennyire nagyon támogatják a zsidó államot, a vermonti szenátor egyedüli zsidó jelöltként kritizálta az izraeli kormányt, és kiállt a palesztinok jóléte mellett is.

Sanders azért maradt távol a konferenciától, mert inkább a kedden előválasztásokat tartó nyugati államokban kampányolt. A szenátor ugyan felajánlotta, hogy videón keresztül intézzen beszédet a majdnem húszezer résztvevőhöz, azt az AIPAC vezetése visszautasította, pedig ezt a lehetőséget 2012-ben két republikánus jelöltnek is felajánlották. Így Sanders végül Utah államban mondta el félórás beszédét az izraeli-palesztin konfliktusról, és álláspontjáról.

A Salt Lake Cityben, középiskolások és tanárok kis csoportja előtt elmondott beszéd alapján érthető, hogy az AIPAC annyira nem akarta hallani, mint mond az egyetlen zsidó jelölt. Bár Sanders kijelentette, teljesen elkötelezett Izrael túlélése és biztonsága mellett – felemlegetve személyes kapcsolatait a zsidó állammal, és az időt, amikor egy izraeli kibucban élt – ugyanakkor kijelentette: elnökként „nem csak Izraelnek, hanem a palesztin népnek is barátja” lesz.

Sanders kikelt a Ciszjordániában épülő izraeli telepek bővítése ellen, a „palesztin területek elfoglalásaként” értékelve a megoldást, ami a két nép közötti béke útjába áll, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Benjamin Netanjáhú kormánya visszatartotta a palesztinoknak járó adóbevételeket. Valamint kritizálta az izraeli kormány „aránytalan” válaszcsapásait a zsidó államot ért támadásokra, és a gázai gazdasági blokád feloldására szólította fel az izraeli vezetést. Ugyanakkor elítélte a Hamász rakétatámadásait is az izraeli területek ellen, közölve: csak akkor lehet elérni a közel-keleti békét, ha mindenki feltétel nélkül elfogadja a zsidó állam létezését.

A vermonti szenátor kiállt az Obama-kormány és Irán között nyélbe ütött atomügyi megállapodás mellett is, ami ellen erőteljes, de sikertelen kampányt folytatott az AIPAC. „Nem fogadom el, hogy az Izrael-barát álláspont az, hogy ellenezzük a megállapodást” – jelentette ki Sanders, aki szerint az a legjobb remény arra, hogy megakadályozzák, Irán atombombát fejlesszen ki.

Az AIPAC résztvevői, akik teljesen értetlenkedve fogadták, hogy az egyetelen zsidó elnökjelölt nem ment el beszédet mondani előttük (“Egy zsidó, aki nem támogatja a többi zsidót, a legrosszabb  zsidó”), talán már nem is bánják, hogy nem kellett végighallgatniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik