A következő élő közvetítés része Brüsszeli robbantás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Belgium a világ dzsihadistáinak keresztútja, nem csoda, hogy pont itt robbantottak

Belgium kiemelt szerepet játszik az európai dzsihádista terroristahálózatokban, az itteni sejtek összekötőként szolgálnak a brit, francia, német csoportok között, mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője a 24-nek.

Ennek Szalai szerint oka egyrészt az ország központi elhelyezkedése, másrészt a szerep, amelyet Brüsszel az Európai Unióban betölt, harmadrészt pedig a muszlim lakosság magas aránya, amelynek tagjai gyakran elégedetlenek az életkörülményeikkel.

Ezen túl az elmúlt évben többen felvetették a belga hatóságok és titkosszolgálatok felkészületlenségének kérdését is, mondja Szalai.

Szalainál arra is rákérdeztük, miért lehet, hogy a brüsszeli robbantásoknak sokkal kevesebb áldozata volt, mint a korábbi nagy terrorcselekményeknek, mint a madridi vagy a londoni metrórobbantások. Szerinte ez utalhat arra is, hogy az elkövetők akkor jobban felkészültek, pontosabban választották ki a robbantás helyszínét. De az is lehet, hogy csak az alkalom szülte így. Lehet szó még a bombák fejlettsége közti különbségről is, de erről majd a nyomozó hatóságok fognak többet mondani

 

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik