Nagyvilág

Kiadta a ruandai népirtás egyik fő gyanúsítottját Ruandának Kongó

Kiadta a ruandai népirtás egyik fő gyanúsítottját Ruandának vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Ladislas Ntaganzwa és az 1994-es ruandai népirtás további nyolc, még szökésben lévő fővádlottja ellen az ENSZ által Tanzániában felállított nemzetközi törvényszék (ICTR) emelt vádat, azzal gyanúsítva őket, hogy közvetlen részük volt az afrikai ország több mint 800 ezer tuszi nemzetiségű és mérsékelt hutu lakosának lemészárlásában.

A több mint húsz éve bujkáló, 53 éves Ntaganzwa a Ruanda déli részén lévő Nyakizu település kormánypárti elöljárója volt 1994-ben, amikor a Ruandában élő hutuk és tuszik közötti etnikai feszültség a tuszi kisebbséggel szembeni népirtásba torkollott. A vád szerint szerepe volt

  • több ezer tuszi polgári személy meggyilkolásában és
  • a helyi tuszi asszonyokkal szembeni csoportos erőszakra való felbujtásban.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly decemberben őrizetbe vett férfit a világszervezet egy repülőgépén szállították vasárnap a ruandai fővárosba, Kigaliba, ahol várhatóan tíz nap múlva kell megjelennie a bíróság előtt.

Faustin Nkusi, a ruandai ügyészség szóvivője újságírók előtt kijelentette, országa készen áll a Ntaganzwa elleni per lefolytatására.

Ntaganzwa ügyét még 2012-ben adta át a ruandai igazságszolgáltatásnak a nemzetközi törvényszék, amely több mint két évtized után tavaly fejezte be működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik