Nagyvilág

Az izraeli elnök nincs megelégedve az amerikaiak közel-keleti politikájával

Benjámin Netanjahu nem megy el az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) most kezdődő washingtoni konferenciájára, csak egy videoüzenetet küld. Az izraeli elnök így jelzi, nincs túlzottan megelégedve az amerikaiak közel-keleti politikájával.  

Az egyik legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet éves konferenciája Joe Biden amerikai alelnök megnyitójával kezdődött az amerikai fővárosban vasárnap. A háromnapos rendezvényre több mint tízezer vendéget várnak – köztük diákokat is -, és hétfőn a legbefolyásosabb amerikai politikusok, köztük az elnökjelöltségre pályázók beszédeit hallgatják meg a résztvevők.

Az AIPAC-konferencia minden esztendőben fontos eseménye az amerikai politikai életnek, amerikai és izraeli politikusok, egyetemi professzorok, kutatóintézetek és agytrösztök jeles szakemberei, közéleti személyiségek vesznek részt rajta, és többnyire megtiszteli jelenlétével a mindenkori izraeli kormányfő is.

Idén nem fogja.

Az idei konferencia résztvevői között olyan tekintélyes és ismert politikusok és személyiségek vannak, mint

  • Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor,
  • Ileana Ros-Lehtinen, floridai republikánus képviselő,
  • Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója,
  • Ralph Reedaz amerikai keresztény jobboldal egyik vezető személyisége,
  • Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány elnöke,
  • Izraelből Dan Meridor, számos minisztérium volt vezetője, aki jelenleg az izraeli Külügyi Tanács elnöke,
  • Benny Morris történész,
  • Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere,
  • Jichák Herzog, az izraeli ellenzék vezető politikusa.

Hétfőn beszédet mond mások mellett Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa- vetélytársa, Bernie Sanders lemondta a részvételét -, valamint a republikánusok mindhárom elnökjelölt-jelöltje, Donald Trump, Ted Cruz és John Kasich is.

A zsidóság híreire szakosodott JTA hírügynökség információi szerint a konferencián nem kezdeményeznek akciót Irán ügyében, viszont az AIPAC aktivistái el szeretnék érni, hogy az amerikai képviselők írják alá azt a két amerikai alsóházi tag által kezdeményezett levelet, amelyben arra szólítják fel Barack Obama elnököt, hogy

akadályozza meg a palesztinok államiságának bármely ország általi elismerését,

ha azt az adott ország a béketárgyalások keretein kívül tenné. Várhatóan egy másik levél is születik majd: ezt két szenátor, a dél-karolinai republikánus Lindsey Graham és a delaware-i demokrata Chris Coons fogalmazta meg, s azt szorgalmazza, hogy a Fehér Ház jelentősen növelje meg az Izraelnek nyújtandó, biztonsági célokat szolgáló támogatás – jelenleg évi 3,1 milliárd dolláros – összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik