Külföld
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 10: Syrians, flee the attacks of Syrian and Russian air forces wait in a queue to receive food, distributed by a Turkish NGO IHH Humanitarian Relief Foundation, as they shelter at tents and try to live their lives with humanitarian aid send by Turkey, UNHCR and other Turkish Humanitarian aid organizations, close to the Bab al-Salameh border crossing on Turkish-Syrian border near Azaz town of Aleppo, Syria on February 10, 2016. Fatih Aktas / Anadolu Agency

A szír ellenzéknek nem tetszik a következő genfi forduló elhalasztása

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 06:43

Az ENSZ szíriai különmegbízottjához csatlakozva a szíriai ellenzéki tömörülés is bírálja a damaszkuszi kormányt, mert az a következő tárgyalási forduló elhalasztását kérte.

Jahíja Kodmani, a Szaúd-Arábia támogatta Tárgyalási Főbizottság (HNC) helyettes koordinátora genfi sajtóértekezletén kijelentette, hogy már hétfőn vagy kedden átadják válaszaikat Staffan de Mistura különmegbízottnak arra vonatkozóan, hogyan képzelik a konfliktust rendezni hivatott szíriai politikai átmenetet.

Hozzátette,

világos válaszokat fognak adni az ENSZ különmegbízottja által feltett “30 kérdésre”,

hogy segítsenek haladást elérni.

Staffan de Mistura pénteken a felekkel folytatott intenzív tárgyalási hét után azt szorgalmazta, hogy a kormányoldal fejtse ki jobban az átmenetre vonatkozó elképzeléseit, és ne csak a békefolyamat elveiről és eljárásbeli kérdésekről beszéljen. Mint mondta, komoly “házi feladatot” adott mindkét félnek, hogy hétfőtől fel lehessen gyorsítani a tárgyalásokat, és az ellenzék már össze is állított egy nagyon részletes és mélyreható dokumentumot a Szíria jövendő kormányzását érintő elképzeléseiről. A kormányoldalnak ugyanakkor a szemére vetette, hogy kerüli a lényegi kérdéseket.

A HNC képviselőjét az újságírók vasárnap a szíriai kormánynak arról a kéréséről faggatták, hogy a felek halasszák el az április 4-re tervezett következő tárgyalási fordulót, tekintettel a Bassár el-Aszad által április 13-ra kitűzött parlamenti választásokra.

Válaszul Kodmani megerősítette, hogy az Aszad-rezsim a következő forduló két héttel történő elhalasztását kérte. Az ellenzéki tárgyaló illegitimnek nevezte a kitűzött választást, és azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy “szabadulni próbál a tárgyalás felelősségétől, és megpróbálja késleltetni” a tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.