Nagyvilág

Rejtélyes hackerek mentek neki a svéd sajtónak

Szerintük a média hamis propagandát terjeszt, ezért elérhetetlenné tettek több vezető internetes oldalt. A titkosszolgálatok is vizsgálódnak.

Több órán keresztül összehangolt internetes támadásnak voltak kitéve Svédország legolvasottabb újságjainak weboldalai – jelentette be a rendőrség. A svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint „rendkívül veszélyes és komoly” a támadás. A hatóságok nyomoznak, a titkosszolgálatokat is mozgósították.

Szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter napilap, a stockholmi Svenska Dagbladet, az Expressen bulvárlap, az Aftonbladet napilap, a Dagens Industri üzleti újság, a malmői Sydsvenskan és a Helsingborgs Dagblad napilap honlapja.

Nem sokkal az első túlterheléses támadást megelőzően egy Twitter-oldalon az az üzenet jelent meg, hogy „a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás fogja érni”. Később újabb üzenet jelent meg: „tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek, az Aftonbladet.se offline”.

Anders Ygeman belügyminiszter azt mondta: nyugtalanító a szólásszabadságot ért csapás, de óvott az elhamarkodott következtetésektől. Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő közölte: a hackerek által használt IP-címek jó része orosz volt, de ez nem jelenti automatikusan, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik