Nagyvilág

Exit poll: 82 százalékkal nyert a kazah elnök pártja

Ha lesz is valaha eget rengető változás, nem ma.

A Demokrácia Intézet nevű helyi csoport exit poll felmérése szerint a szavazatok 82 százalékát szerezte meg Kazahsztánban Nurszultan Nazarbajev elnök pártja a vasárnapi előrehozott választáson. A „Haza Pártján” kívül még két másik szervezetnek, a Kazah Kommunista Pártnak és a Világos Út nevű csoportosulásnak sikerült átlépnie a 7 százalékos parlamenti küszöböt. Ez azt jelenti, hogy a Medzsliszben ugyanannak a három pártnak a képviselői ülnek majd, mint eddig.

A választási részvétel 77,1 százalék volt, ami rekordnak számít.

„A demokrácia nem a kezdet, a demokrácia számunkra az út vége” – ezt mondta vasárnap szavazata leadásakor Nazarbajev. A 75 éves kazah elnök elárulta: azért hozta előre a választásokat, mert hazája fontos reformok előtt áll. Emögött az áll, hogy Oroszországhoz hasonlóan Kazahsztán is függ a kőolajexporttól, és a nyersanyag világpiaci árának drasztikus esése gazdasági válságba taszította az országot.

A Szovjetuniótól 1991-ben függetlenedett Kazahsztánt számos bírálat éri a demokrácia hiányosságai miatt, az EBESZ megfigyelői eddig még egy választást sem minősítettek szabadnak és tisztességesnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik